Kategoriarkiv: Uncategorized

Vi och NATO

Många har sett framför sig Ryssland välla in över gränsen (vår) på samma sätt som bilderna från Ukraina visat och därmed målat upp ett omedelbart och fatalt hot.
Jag säger – ta det lugnt. Puttin har inget avtal med Jesus om att går på vatten. Vi har och kan givetvis skaffa mer av sjömålsrobotar och luftvärnsrobotar som skall kunna hålla rent på Östersjön INNAN de når kust. Så ta det lugnt med oron, lägg de pengar som behövs på försvaret, både militärt och civilt och glöm NATO 1.0.

Det får kosta något att ha vissa principer. Jag tvivlar på att någon svensk soldat har lust att stötta Ungerns eller Kalkonernas stadsledning och väldigt många i dess ledband. Så – glöm NATO 1.0. Då vrider vi Erdogans vapen mot oss ur hans händer. Erdogan är skyldig på alla tänkbara punkter till förräderi mot den organisation han är med i. Stackars NATO kanske måste leva med förrädaren – men vi måste inte!

Där förlängde Trump Ukrainakriget !

Trump njuter av friheten att vara den jubelidiot han är! Putin jublar och ser till att hålla ut. Europa får fundera på vad NATO är för något.
Ryssland hotar inte den Amerikanska kontinenten men i högsta grad den Europeiska. Antingen samlar Europa ihop sig och ser till att man klarar sig utan USA med Trump eller så är NATO stendött om Trump vinner, men väldigt skadeskjutet även om han inte vinner. Det går inte att lita på USA i ett längre perspektiv.

Glöm NATO 1.0 – Kommer NATO 2.0 så ?

När man hör (läser) om Turkiets och Ungerns motiv för att använda Sverige som murbräcka för alla deras o-europeiska värderingar säger jag bara – vi lägger ner hela idén. Bygg ett Svensk försvar för Sverige med Svenska vapen i största möjliga utsträckning och odla goda förbindelser med våra själsfränder. Nato är ändå inte det skydd alla hoppats på har det visat sig.

Nygammalt läge

Turkiet säger de vill ta upp förhandlingarna igen. Vilka förhandlingar?? Alla andra vidimerar att vi uppfyllt vad vi lovat! Vill de komma och meddela något kan de använda sin ambassad eller komma till Stockholm i egen person och lägga ut texten. Men vi viftar med svansen som vilken knähund som helst, helt utan dressyr. Jag mår illa!

NATO håller inte i stresstesten ”Ukraina”

Vi blickar mot NATO för skydd men vad ser vi och vad ser vi inte?

Om vi utgår från den tvärsäkra utsägelsen att ”Putin får inte vinna” leder det ju till en massa slutsatser, visserligen otrevliga men ändå där.

Det är lättare att säga vad vi inte ser.

Vi ser inte en potent försvarsmakt med förmåga att reagera och agera utefter situations krav.
Vi ser inte en makt som kan öka vapenproduktion om så behövs.
Vi ser inte en försvarsmakt med en samordnad vapenproduktion och logistik
Vi ser inte en sammanslutning som ens kan enas om problemets lösning.
Vi ser inte en gemensam krigskassa
Vi ser inte en organisation som har gemensamma normer och värden att försvara.
Vi ser inte en organisation som styrs från Brüssel utan från varje medlemslands huvudstad.
Vi ser inte statuter som kan hantera problem som Turkiet om nu NATO tycker de är ett problem. USA tycker det i alla fall. De har brutit mot nästan allt som går av en allierad och skulle de släppts in idag? Vilka krav på landet finns där för anslutning?

Vi ser en organisation som kan hållas gisslan av inrikespolitiska och egoistiska anledningar
Vi ser ett NATO och tror oss se en kombo av EU och NATO, som USA.
Vi ser ett NATO stark präglat av Paris och Berlins velande, där tydligheten kommer från London och Washington och nu från de sydöstra stränderna av Östersjön.

Hur långt är det från ”Putin får inte vinna” till att vi som delar den insikten också måste vara förberedda på ”allt”. Nytillverkning av först det vi ger i stöd, sedan även för eget utökat behov. Starta upp industrin! Utbildning av Ukraina i att använda det vi har att erbjuda innan beslut är tagna att erbjuda det.

Toppdiplomaten Macrons senaste uttalande att han inte vill krossa Ryssland måste vara snäppet värre än hans famösa ”långa bordet” pratstund med Putin. Fullständigt onödigt!

Mer klarsynt är då Michail Sjisjkin: Den ryska människan måste botas från sina imperialistiska fantasier. En pånyttfödelse är bara möjlig för mitt land genom den putinistiska regimens fullständiga förstörelse.

Arkadij Babtjenko delar fullt ut samma slutsats och kommer också till slutsatsen att Ryssland måste splittras upp i de folkgrupper de tidigare ätit upp på samma sätt som de tänkt sig göra med Ukraina om Rysslands galenskaper skall upphöra.

Fortsättningen Sverige – NATO …

Sverige bör deklarera att är vi inte med innan en viss datum i närtid omprövar vi hela situationen och utvecklar vårt nationella försvar med egen kraft och i bi´laterala överenskommelser med främst USA och Storbritannien men om Polen och Norden är med på tåget så gärna det.

Gör NATO till just NATO, dvs North Atlantic … Turkiet är inte där.

Vi skall inte göra ett enda uttalande eller diplomatisk ansträngning för att ändra på lagda kort.

Vill NATO ha oss med får de som kan orda det, och vi skall säga vad vi tycker om Turkiets hänsynslösa och själviska sätt att agera. John Bolton har ett och annat att säga om Turkiet i detta sammanhang. Vem tror att Turkiet kommer att hjälpa någon annan om det inte i första hand gynnar Turkiet, Erdogan och hans parti. Ärrade diplomater bedyrar att detta är det typiska för Turkiet. Jag noterar.

Vårt NATO-närmande

Vi skall lagra ammunition i andra länder fast vi inte får vara med! Hur skall man förstå detta? Jag antar att det inte är i eller runt Turkiet utan runt Östersjön. Men det är ju knappast för att användas av våra egna vapen.
Håller NATO minus Turkiet & Ungern på att dé fakto ansluta oss för ett integrerat försvar kring vårt närområde så får T&U säga vad de vill, det spelar ingen annan roll än att vi inte hjälper dem och de kommer inte i all fall att hjälpa oss.

Idrott & Politik är numera omöjliga att separera.

Thomas Bach har tappat markkontakt med ”sitt” OS och många med honom.
Knappast en enda toppidrottare har nått dit utan stöd av landet, och går det bra är det ett politiskt propagandanummer som heter duga runt det faktumet.

Om vi pratar Ryssar ges de ofta utrymme att visa sin oftast stöddiga och nedlåtande attityd till omvärlden, vilket inte ursäktar dem deras härkomst utan tvärt om.

Idrottens ideal har för länge sedan lämnat idrotten och jag kan förstå att Thomas Bach inte vill se eller inse det men OS är en företeelse i den verklighet vi andra lever i utan att bjudas på än det en en det andra. Åk till fronten i en månad och sup in känslan! Och som reselitteratur föreslår jag Arkqdji Babtjenko´s Rysslands Förlorade Seger.
Sen skall jag lyssna på dig Thomas.

En sak till Thomas – Ärekränkning förutsätter att det finns en ära att kränka. Jag ser absolut ingen här!

NATO

NATO-inträdets vara eller inte vara ligger utanför vår räckvidd att ordna.
Så – lägg ned tills vidare. Vi skall ha ett eget försvar hur som, och i denna situation starkare än annars. VI har unika förutsättningar att skapa det som passar vårt land med försvarsindustri, hygglig köpkraft för sådant vi köper bättre, rätt speciella krav utifrån landets geografi / topografi samt storlek.

Vi kommer att ligga i vägen för NATO och de kommer att anstränga sig att få med oss till slut. Om vi vill! Vem inbillar sig att Turkiet kommer göra något för oss – medlem eller inte?

Och några vapen till Turkiet skall inte skickas med Turkiets nuvarande avtalstrots!!
Om de undrar är svaret politiskt!

NATO har ju visat sig stå lika nakna som vi och dessutom inte alls så eniga och samspelta som alla tror och hoppas på. NATO är en militär försvarsorganisation, inte ett samhälle med beslutsmöjlighet att skapa mer försvar. Det är det länderna och dess väljande skattebetalare som står för.

Vi kan samordna oss med våra grannar om de vill, annars e det som det e, dvs blir det som det var.

Ukrainakrisen

Jag är mycket orolig att våra stridsvagnar och annat aktuellt kommer försent.
Väst säger, och repeterar, att Putin och Ryssland får inte vinna.

Med detta sagt – är detta en from önskan eller är man beredd i Brüssel? Svaret är att man är inte beredd för då hade man åtminstone legat steget före med utbildning.

Om vi utgår från detta – och om våra förstärkta vapen inte hinner fram innan Ryssland gör grus av hela Ukraina och motståndet är på väg att krokna, skall NATO själva fylla stridsvagnar och stridsflygen?

Vad tillåter vi att rädslan för Rysslands galenskap med kärnvapen får leda till? Ger vi oss eller visar vi att vi tänker inte heller leva under ryssarna helt förvridna uppfattning på sin rätt att härja, tjuva, ljuga och dominera andra.

Det unika med Ryssarna är att de inte ser någon annan kvalité med sin ”civilisation” än att stoltsera med att kunna offra mer av eget folk för att överheten skall kunna sitta kvar och resten fortsätta att slava som slaver. Putin säger att de är ett unikt folk. Det innebär inte att de skall upp på någon rödlista.