Mina val av strider

En viktig del av vem man är måste vara vilka strider eller viktiga val man valt. Jag ser några av dem här:
1 – Hemlins upplösning
2 – AMIs slut
3 – Hemvärnet
4 – Försvar av utsatta fackliga medlemmar
5 – Konflikter i en demokratisk organisation

Hemlins upplösning

Hemins hade varit ett fantastiskt ställe att jobba på, men med alla hopslagningar av företag och nytt folk blev det tillsammans med dåligare tider frågor som kom upp till ytan. Dessa hanterades oftast OK men det var en person som skapade ett antal frågor kring sitt agerande som inte fick ett svar som dödade ämnet. Istället blev det en förtroendefråga kring vår VD som tycktes ha dubbla måttstockar. Mitt i allt detta stod jag som ordförande i Sif-klubben och jag drev frågan som medlemmarna krävde. Det blev stormöten och hemliga möten med leverantörer och ett fullständigt förödande ställningskrig av detta. Det hela slutar med att företaget upplöses och personalen splittras i en handfull olika bolag, nya som gamla. Det kallar jag stjärnsmäll!
Många kunde har gjort annorlunda, även jag. VD var långt bättre än vad vi fick han att framstå som och jag har funderat mycket på detta senare.

AMIs slut

Här uppstod en period av tisslande som jag inte var en del av, där diskussionen handlade om ett liv efter en konkurs. Jag var servicechef och var den som skrev under nya servicekontrakt med förhandsinbetalning för kunden. Då jag “visste” att det inte kunde fortsätta som det var och jag inte visste mer om framtiden vägrade jag att skriva under några stora kundkontrakt som skulle fyllt på kassan men inte löst något. En annan ansvarig hotade mig med allvarliga konsekvenser i så fall. Men så fick det bli. Jag sov gott.

Hemvärnet

Jag gick med för att få ett bättre fotfäste i mitt bostadsområde, lära känna lite folk hemmavid, samt få en orsak att komma ut i naturen. Jag var naturligtvis positiv till hemvärnet som idé och vi fick mer och mer ansvar för den militära närvaron i vårt område. Men till slut hade man lagt ned hela försvaret för det behövdes inte, MEN – det som ändå måste göras lastade man över på Hemvärnet utan att det skulle kosta något. Detta blandades med en del andra beslut som avlövade oss och en del högst olämpliga befäl man hade parkerat inom Hemvärnets centrala resurser gjorde att jag fått nog och lämnade in allt 1998.

Försvar av utsatta fackliga medlemmar

Ett flertal gånger har jag tagit strid för medlemmar som hamnat i kläm. Det är ofta personliga konflikter mellan chef och underställd och det har varit många fjärilar i magen ibland, men jag tror jag oftast fick till en lösning som framförallt medlemmen tyckte var OK. Jag fick många varma tankar från dem efteråt i alla fall.

Konflikter i en demokratisk organisation

Med ett långvarit liv inom den fackliga värden har jag mött detta och begrundat hur man bäst hanterar det. Man kan få inkompetenta personer invalda på poster för att andra inkompetenta och högljudda övertalar en okunnig massa att detta är bra. Skall man klä av denna offentligt för att visa vem den är eller låta personen förpesta omgivningen. Många väljer att fly, men det är inte bra för helheten.
Om man vill följa spelreglerna och inte avrätta folk offentligt finns inte verktygen att lösa detta inom de demokratiska systemet. Jag gick någonstans i mitten men det hann bli mycket ont i magen av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *