Femtielva är mer än sextioett

2013Hej!
Du har kommit till en webb som man kan fråga sig för vem den är skriven, och svaret är först för mig själv, men inte endast för mig. Det kan även intressera de som känner mig eller har haft en anknytning till det jag varit med om.  Eller vilken nyfiken själ som helst kan man tro i ett svagt ögonblick.  Jag läste en gång en biografi av en tekniker i USA som kom ut som ung på arbetsmarknaden och halkade in på en resa genom hela USA´s och världens datorutveckling. Jag kände igen mig i mycket och hade mycket glädje åt den historien.

 

Historiens början

Jag var arbetslös en längre tid på 90-talet och då var en CV central för alla jobbansökningar man gjorde. Har man gott om tid laborerar man med olika tankar och jag började med en kort CV, allt enligt den tidens mallar,  vilken blev en lång och illustrerad CV, där företagen beskrevs mer ingående och som testade hur man kunde förena en kort koncis jobblista med en utvecklad berättelse där man kunde hoppa rakt in i det som kunde intressera en, och ut igen. Dessutom på både svenska och engelska. Numera behöver jag dock inte bry mig om att övertyga någon om att de har missat en nyttig kraft i sitt företag.

I detta arbetet nu, när det ursprungliga syftet är borta, har jag vinklat om det till mer av en berättelse och grävt fram en del ny information, som är ny även för mig och jag har i farten lagt till flera rubriker än vad det var ursprungligen.

Namnet ”femtielva”

Webbsidans namn ”femtielva” (notera utan ett o för så säger man inte) och ”femtielva är mer än 61”  har många bottnar. Jag är femtielva. Det står på mitt lägg. Därtill är det ju ett uttryck som betyder att det är mycket, klart mer än den matematiska översättningen sextioett. Och –  jag är numera mer än 61 år och det ökar än så länge.

Jag får väl ge mig tillkänna i bild också och visa vad alla staplade år gör med en. De flesta är passfoton så de är redan  registrerade i mina eventuella akter.

 

11 nov.

Även den 11 november har haft sina bemärkta dagar genom historien. November som betyder den nionde månaden har varit den elfte sedan år 152 f. Kr. då romarna flytta på nyåret 2 månader genom att skjuta in januari och februari, och justera om lite så att det fortfarande passade med ett solvarv hyggligt bra . På samma sätt blir september den sjunde, oktober den åttonde och december den tionde, men augusti kejsar Augustus månad. Juli blev Juli för att Julius Cesar också skulle markeras, och lika långa skulle de också vara, Cesar och Augustus – 31 dagar.

 • Martin av Tours  firas 11 november. Han missionerade ivrigt i Gallien och avbildas ofta till häst, delande sin mantel med sitt svärd för att ge hälften åt en tiggare. Han är källan till vårt firande av Mårten Gås som var mer populärt på 1960- och 70-talen.
 • 11 november 1714 kl. 02.00 på natten till kom Karl XII till Stralsund efter att ha ridit i närmaste i sträck från Wien den 5:e nov på sitt uppbrott från Turkiet i sällskap med de 2  officerare von Düring och von Rosen och förklädd för att inte bli igenkänd.  Då hade Baltikum och Finland gått förlorade, och Magnus Stenbock hade i maj 1713 kapitulerat i Tönning med den armé som varit avsedd att stödja Kungens turkiska politik. Denna ritt gjordes igen år 2000 med massivt  svenskt stöd från försvaret, frivilliga och företag men även lokala krafter längs ritten som följde i samma spår. Och det var inte lätt.
 • Den tysk författare Friedrich von Schiller,  föddes. 11 november 1759.
 • I Napoleons fälttåg mot Österrike stod ett slag vid Dürnstein som ligger väster om Wien den 11 november 1805 där 30 000 allierade ryssar anföll en betydligt underlägsen fransk styrka under marskalk Édouard Mortier, men slogs tillbaka. Mortier var tillsammans med Jean Baptist Bernadotte och som senare blev Sveriges kung, två av Napoleonsk främsta härförare, på slutet  med graden marskalk.
 • Den ryske författare. Fjodor Dostojevskij, som bl.a skrivet Brott och straff och Idioten  föddes den 11 november 1821
 • Pansargeneralen George Smith Patton, föddes 11 november 1885 och dog i sviterna efter en bilolycka i december 1945. Han var med som en av de viktigaste generalerna som  besegrade Hitler och överlevde andra världskriget  för att slarva bort livet i en bilolycka.
 • Sören Kierkegaard  som är en dansk författare, filosof och teolog dör den 11 november 1855.
 • 11 november 1882 föddes pojken som skulle bli Gustaf VI Adolf
  och han dog  mitt under Norrmalmstorgsdramat i september 1973. Han blev Sveriges kung från 1950 några dagar innan jag föddes så det flaggade för mig (också).
 • Första Världskriget  tar delvis slut med vapenstilleståndet på västfronten 11 nov. 1918, kl 11:11
 • Tyskarna besätter Vichy-Frankrike. Som en hämnd eller revansch för det i händelsen ovan sker detta just denna dag – 11 nov. 1942
 • Rhodesia eller dagens Zimbabwe skulle avvecklas som brittisk koloni. När den vita minoritetsregeringen i Syd-Rhodesia 11 november 1965 genom Ian Smith utfärdade en egenmäktig självständighetsförklaring för ”Rhodesia”, var det första gången sedan USA:s bildande 1776 som de styrande i en brittisk koloni gjorde uppror mot brittiska kronan.
 • 11 november 1989 strömmade folk genom Berlinmuren sedan ett dygn och det kommunistiska systemets kollapsar.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *