Hemlins AB

J W Hemlins (1973-86, min tid där )

Mekverkstaden som klev in i rymdålderns teknik

Hemlins var ett familjeägt företag i den mekaniska branschen som sysslade med finmekanisk legoproduktion till medicinsk utrustning åt Siemens Elema samt vissa detaljer till Studsviks “atom”labb” och service av “hot metal” maskiner för sättning, vilket inkluderade tillverkning av vissa förslitningsdelar som krävde hög precision i tillverkningen och verkstaden hade lämpliga slipmaskiner för detta .

Via sättmaskinerna kom ny utrustning in för hålremsproduktion och elektroniskt styrda fotosättare. Huvudagenturen var Compugraphic (USA), Datek (UK) men med tiden blev det ett mycket stort sortiment.


Denna hålremsstans var den första stora nya produkten för företaget. Denna är preparerad som ett utställningsexemplar med ett fundament och en miniatyr SJ-pall som jag gjorde till vår chefs 60-årsdag. Den tillverkades av den Engelska firman Datek Ltd som använde den i många olika system av vilka jag blev den huvudsakliga och i många fall enda teknikern hos oss att utbildas på. Det ledde till många kurser i både gamla slott på engelska landsbygden och på adresser i västra London.

v3
CGs Video 3 maskin

Detta var den första maskinen vi tog in med videoteknik. Det gjorde den mångfallt snabbare än de tidigare maskinerna med stegvis fotografering av varje bokstav. Nu kunde man även använda elektronik för att förvränga bilden av bokstaven och därmed få både kursiv och fet stil i alla storlekar från samma enda källa. Bokstäverna fanns på en glasskiva som videokameran läste av genom att positionera sig i ett koordinatsystem där den läste först bokstavens bredd som var kodad optiskt bredvid bokstaven och sedan bokstaven själv.

Detta var innan man kunde lagra bilden av en bokstav digitalt som en kontur, på samma sätt som Postscript och numera alla stilar i t.ex PCn hanteras..

 

Jobbet

CG editwriterSom serviceingenjör på JW Hemlins fick vi produktutbildning hos tillverkarna för varje produkt som vi jobbade med – och det var många. Vi reste över hela landet och utförde service hos kunderna. På vissa tunga tidningsmaskiner blir jag “experten”, och jag tror inte det fanns någon som fixade så mycket i fält som jag gjorde, någonstans. Det var även stora insatser kring alla mässor vi var på, främst i Norden, men även i Europa senare.

Vi var företaget med bästa kundservicen i branchen. Vi var alla unga grabbar och levde länge för jobbet. Ingen dag var sig lik och man visste inte på morgonen om man skulle resa iväg under dagen. Vi var i princip “stand by” jämnt.

ovan : Samma person men olika tidpunkter

Från 79 blev vi ansvariga för försäljningen av ett grafiskt textsystem från Amerikanska Hendrix från Manchester i NH utanför Boston. I samma veva skapades ett bolag för deras nya (och affärsmässigt möjligen riskfyllda) verksamhet som hette Hastech, som man spånat fram ur Hendrix Advanced Systems Technology . Som specialist på dessa system som revolutionerade den grafiska produktionen med elektronisk sidombrytning redan 1981 och dator till tryckplåt ett par år senare blev jag med tiden ansvarig för en mindre grupp. Jag fick även ansvara för produktens definition och funktion till kunden. Systemet var mycket anpassningsbart med sina tekniska villkor för varje system och baserat på Digital Equipments PDP och senare VAX datorer.

Då det var mycket dyra system men oftast än värre en länk i en lång produktionskedja som MÅSTE leverera på klockslag var det ofta jobb till långt in på nätterna utan att vi tog ut någon påtaglig sovmorgon för det. Det ledde förståss till mycket övertid men det var inte värre än att det låg inom lagens råmärken (nästan) då våra restider var fullt betalt arbete för oss men inte enligt vaken avtal eller arbetsmiljölagstiftning.

 

Denna byggnad är industrihistoria som tagits väl hand om. Jefferson Mill i Manchester NH (USA) var en av industrialismens första stora fabriker i det stora landet byggt 1886, och blev adressen för Hastech under 1980 talet. Den är nu i än flottare skick. I slutet av första världskriget var detta den största bomullsindustrianläggningen i världen med en textilproduktion som omfattade 17000 personer vilka vävde 8 mil tyg i timmen när det stod på som mest!

Se mer under länken här om
Jefferson Mill idag
och här …
http://en.wikipedia.org/wiki/Amoskeag_Manufacturing_Company

Se mer om typografi från ett museum mitt i mina gamla minnens territorier.  http://www.museumofprinting.org/

Sök för mer info:THE AMOSKEAG MILLYARD SOUTHERN NH’S MOST HISTORIC BUSINESS ADDRESS .

En annan nyfunnen länk till gamla minnen är:
http://hastechalumni.weebly.com/alumni-meeting.html

Har du kommit ända hit kanske du finner lite intresse i de länkar nedan som dyker ned på några av de historiskt viktiga företagen eller åtminstånde konkurrenter till oss. Den grafiska industrin har inte backat för tekniska utmaningar och kostnader. Det matchar nästan militärernas nivå. De tidiga datorerna användes först till beräkning av projektilbanor på Amerikanska slagskepp mitt ute på haven och sedan till att skapa typografiska system (nästan).

Singer
https://en.wikipedia.org/wiki/Singer_Corporation

Friden
https://en.wikipedia.org/wiki/Friden,_Inc.

ITEK
https://en.wikipedia.org/wiki/Itek

Singer/Friden säljer ITEK sättmaskiner

Photon Typesetter
AM/Varityper >> Tegra
Compugraphic
https://en.wikipedia.org/wiki/Compugraphic

Berthold
Siemens / Hell fotosättningssystem av modell större

Ottmar Mergenthaler skapar Linotype sättmaskin
https://en.wikipedia.org/wiki/Ottmar_Mergenthaler

Mergenthaler Linotype Company
https://en.wikipedia.org/wiki/Mergenthaler_Linotype_Company

Linotype på wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Linotype_machine

Monotype
https://en.wikipedia.org/wiki/Monotype_typefaces
https://en.wikipedia.org/wiki/Monotype_Imaging

Lineograph – Dansk i USA startar en utmanare (1912 – 1924 .. WWII)
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Linograph_Company_Building
http://metaltype.co.uk/wpress/early-machines/the-linograph/

Intertype Corporation, St. Paul Minnesota (1911 – 1957)
https://en.wikipedia.org/wiki/Intertype_Corporation

Norsk Data – En svår konkurent på tidningssidan och en riktig datapionjär med avgörande avtryck inom datorutvecklingen på både hård och mjukvara med objektorienterad programmering bl.a.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Norsk_Data

 

En lång video på YouTube om hela utvecklingen av fotosättningen av RIT Professor Emeritus Frank Romano.  Presentationen 55 min och resten Q&A. 
https://www.youtube.com/watch?v=phT9fXtFjvM

Lite geografi: De platser som vi besökte (förutom varenda Svensk stad) var Boston och Wilmington (MA) samt Manchester (NH) i USA,, Basingstoke och  Hounslow i London/England, men även Paris och New York.

 

VJ Hemlins (1980-86, samma anställning som fortsätter)

Sveriges grafiska leverantör nr 1 eller 2 med allt från pennor till tryckpressar för de största dagstidningarna.

JW Hemlins blev 81 sålt till den  holländska firman Bürman Tetterode BV, och en ny VD anställdes. Därefter köptes företaget Vilhelm Johnsson AB och företaget Wesskon AB hade kommit till oss via BT. Dessa slogs samman med J W Hemlins  till VJ Hemlins AB. Nu var vi en av två stora leverantörer till den grafiska marknaden i Sverige och till vissa delar även i Norge, med ALLT att erbjuda, från pennor till tryckpressar för våra största tidningar i landet.

pdf pdf pdf pdf

För de med ett datahistoriskt perspektiv var detta en tid då vår stora utmanare på tidningarna var Norsk Data (ND) som stod för ett stort tekniksprång med sina system av både maskinvara och programvaran Sintran. De var en av de som skapade objektorienterad programmering. De hade befäst sin ställning inom forskarvärlden och då främst i CERN.

Vårt företag upplöses eller parkerades tömd på verksamhet 1986.  Agenturerna togs tillbaka av respektive tillverkare i en 4-5 företag och personalen följde med de produkter som de arbetat med. Detta hade föregåtts av affärsmässigt väldigt ryckiga tider.

Våra produkter var mycket dyra och köparna ofta ekonomiskt svaga. Det hade varit ekonomisk kris i Sverige under flera år med devalveringar, omställningskriser och frisläppande av investeringsstöd på sen höst som skapat detta. Våra produkter från CG klarade sig trots detta, eller kanske tack vare detta bra för det var ändå en inbrytning underifrån prismässigt.

Lojaliteten och stämningen mellan företag och alla anställda var unik under hela 70-talet och halva 80-talet, vilket manifesterades med att det 1981 skapades en personalstiftelse som hade som mål, förutom att ge stöd till de äldre arbetarna om de drabbas av extra svårigheter, att bjuda på en fest varje år till 2010, då kärnkraften skulle vara avvecklad och livet slut, samt att erbjuda en stuga i fjällen till lägsta möjliga pris. Jag och två andra kollegor letade upp och köpte en stuga för ändamålet i Sälenområdet.

Den stugan hade vi i 20-talet år men den blev sedan såld för att betala våra fester. Det var en av årets höjdpunkter att träffa och följa alla gamla kolleger genom livet. Vi försöker fortsätta med traditionen av egna medel nu, men skaran minskar allt eftersom folk blir äldre och dör bort.

Jobbet.

vk-vjh

 

Det blev ju många timmar/dygn väldigt ofta, speciellt vid service på tidningar och under denna period startade vi en SIF-klubb, faktiskt med stöd av ägaren. Detta sammanföll med all ny arbetslagstiftning som introducerades i mitten av 70 talet.  Det var nytt och spännande vilket ledde till stor aktivitet och jag blev både ordförande, förhandlare och bolagsrepresentant under en period då företaget utvecklades rasande snabbt och blev både utlandsägt och flera samgåenden skedde. Det ledde till många fackliga kurser på fantastiska kursgården Djurönäset som är ett fantastisk ställe som Ingvar Seregard i Sif/TCO lät skapa.  Allt detta gav förståss  “vissa” kunskaper, insikter och erfarenheter.

Produktkurserna var också alltid stimulerande att åka på. Man fick träffa andra personer från alla möjliga  håll i värden, främst USA och Europa, men även Australien och Indien. Och resandet var lite mer sofistikerat på den tiden, minst sagt. På englandskurserna tog jag ofta bilen på TorLine-färjorna till England så man hade bil där att kunna röra sig mer fritt. I USA hade vi nästan alltid en hyrbil till förfogande, annars kom man ingenstans.

Arbetet karaktäriseras av att man aldrig visste om man kom hem på kvällen under en period av 10 år. Men – man fick också uppleva ett tekniksprång från medeltid till rymdtid, eller Gutenbergs boktryckarkonst till månlandningar, då vi samtidigt jobbade med handsats, varmsats eller “hotmetal” och absolut senaste teknik från rymdprogrammet i främst sättmaskinerna men även den allmänna datorutvecklingen.

På denna tiden var det telefon med fingerskiva och telex som gällde när man skulle diskutera något. Det var långa nummer att slå som man oftast slant med innan man var i mål och det var från början rejält bökigt att få iväg ett längre telex, dessutom på Engelska som inte var färdigtrimmat i början. Det blev lite lättare med tiden men E-mail dröjde till långt in på 90-talet. I skarven använde jag Fax från dator till i mitten av   90-talet så där har en verklig revolution ägt rum som få unga idag kan föreställa sig. Tidsskillnaden mellan USA och Sverige ledde till att diskussionerna startade när dagen skulle vara slut här, men det var ofta som det slutade med att de gick hem för deras dag var  slut. Då var middagen kall hemma.

Vid ett kort ögonblick 1985 var det meningen att jag och en till skulle anställas av Hastech  England för att täcka Norden och stödja resten av värden. Det kändes som ett trevligt och spännande jobb med folk som jag trivdes mycket bra med, men historien gick en annan väg. Hastech köptes av Crosfield (se nästa företag) och jag hamnade där istället med mer av försäljningsstöd än teknisk support.

liberty-xx
En känd figur, men jag lyckades ändå sälja några bilder till SAS flygmagasin på denna dam.

Geografi
Nya platser blev Hounslow, Slough och Harrow i London, Basingstoke väster om London samt Düsseldorf i Tyskland men även  Buffalo/Niagara samt Uteca (NY) och New York City.

Personer jag mötte
Robin Ransford, Rick Peral, George Sylvester, Al Western, Micke St. Pierre, Dick Hull, Liz Wroe , William (Bill) Chotkowsky, Judi … , Jon Gur… ,Sandy Sandborn, Mike Lee, Martha Bucklin, Sam List, Walter Salvi, Larry Hummel, Jim Kelly, Bob Siena, Jean Gard, …

2 tankar kring ”Hemlins AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *