AM International

logga AM

AM International AB (1988-93)

En grafisk dinosaur, dvs en gång stor men numera utdöd

 

AM I var ett Amerikanskt gammalt företag inom den grafiska branschen med ett mycket brett sortiment från början. Man använde sig av både egna dotterbolag och utomstående representanter.  Det fanns försäljning i ett femtiotal länder runt om på jorden. Egna varumärken var bl.a. Multigraphics (som var den praktiska föregångaren till Xerox med offsetkopiatorer), Varityper (som gjorde bl.a den första skrivmaskinen med variabel teckenbredd, och som noterats att den användes vid Japans kapitulation efter 2:a världskriget). Nu, i början på nittiotalet, var det skrivmaskinens naturliga utveckling mot  sätterisystem och värdens första laserskrivare med tryckkvalité, VT600,  samt Harris som bland mycket även gjorde STORA tryckpressar. Varityper blev räddat genom ett uppköp av Tegra Inc som drev det vidare så länge jag var i bolaget men det finns inte mer och det är nog många år sedan det försvann nu.

Lite företagshistoria finns här.

 

Med Varityper drev vi på utvecklingen med integrering av text och s/v bild, följt av 4-färgsbild direkt på film, vilket inte varit möjligt för vanliga sätterier tidigare. Varitypers kreativitet löste en sedan “tidernas begynnelse” av patent blockerad teknik som Crosfields konkurrent Hell hade för att lägga raster på raster utan interferensmönster. Alla har anammat detta idag på liknande sätt men olika för att undvika patentintrång. Idén gick ut på att skaka om alla rasterprickarna så att de inte ligger i prydliga rader och kolumner utan lite slumpvis, förståss inom vissa gränser.

Jobbet

vk-am

 

På AM fick jag som servicechef överta vad de själva sade  var ett kaos. Det hängde mest på vad någon som skulle sluta hade i huvudet och det fungerar ju inte om han slutar. Vi anställde lite mer folk, fick in kunder, maskiner, reservdelar och servicejobben i datorer och jag byggde med Paradox databasprogram en plattform som kunde tala om vad som skedde i klara siffror.

Vi blev även OEM-återförsäljare av Apple till den grafiska industrin och vi gick deras seviceutbildningar under denna perioden när Mac befäster sin särställning inom den grafiska branchen även om den efter ett tag fick lite konkurans av ”superMac´en” Sun. PC var hopplöst efter i det mesta länge under denna period.

Det ledde till att jag skapade nya serviceprodukter och nya debiteringssystem som vi kunde förklara och försvara för våra kunder, och det förstod, vilket ledde till att vi fick en stabil ekonomi på servicen och mot slutet var vi de enda som tjänade pengar. Det räcker dock inte i längden,  ett säljbolag måste sälja först och främst, och det gjorde man inte för tiderna var minst sagt bistra kring 1992-93, så företaget går till slut i konkurs i juni 93.

PC/Mac kunskaper inom kontorsadministration, dvs text, kalkyl och databas och DTP skaffades och förvaltas både i tjänsten och privat. Jag säljer en massa allemansfonder för att köpa en Mac Portable, och innan dess har jag köpt en 486 Compaq-klon på nätet från USA.

Jag bestämde mig här för att till varje pris lära mig Paradox och relationsdatabaser. På denna tiden fick man tjocka och ofta mycket välskrivna manualer med programpaketen. Det var det som gjorde det till ”paket”. Jag hade långa restider från Täby till Skarpnäck så jag hann läsa en hel del där. Resten fick bli på nätterna. Det var det mest belönande jag någonsin lärt mig. Att förstå styrkan och kunna utnyttja den har varit mer än värdefullt.

Ett annat verktyg jag haft hela tiden är grafikprogrammet från Micrografix. Det har jag gjort mycket nyttigt i, från blanketter till skyltar och kundbeskrivningar och rumsdispositioner, ja hela hus. Sedan efter jobbet, och då syftar jag på efter AM´s konkurs – var det gott om tid för kurser på KTH, MiROi och militära ledarskapskurser, vilket uppskattades oerhört från min sida om man kunde bortse från den ekonomiska sidan. Det blev inte bättre av myndigheternas attityder och stelbenta regler.

Geografi
Här var det lite besök i Amsterdam, Helsingfors samt Milton Keynes i England. Utan samband med jobbet här blev det även en på kurs i Hemavan för Hemvärnet och då åkte jag inlandsbanan från Östersund till Gällivari med flera övernattningar.

Personer jag mötte

 

2 tankar kring ”AM International

  1. Hej Stefan. Råkade snubbla över din sida när jag Googlade Varityper. Jobbade på AM i Skarpnäck några år som servicetekniker. En del resor långt norrut till stressade tidningar med fotosättare som inte fungerade slutade med att redaktionen ringde när jag nästan var tillbaka hemma i Stockholm – ”Nu är det fel på fotosättaren igen…”

    Härliga tider… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *