Ericsson Radio Access AB (1996-2011)
Ett stort telecombolag nära dig, eller snarare en del av
Ett stycke modern teknikhistoria med sina rötter i NMT´s mobiltelefonsystem och företaget Magnetic som köptes upp av Ericsson 1989 och integrerades i Ericsson AB kring millennieskiftet. Företaget gjorde sig känt för att vara skickliga och snabba. Det var Sveriges mest kompetenta radiosnickare. Till dessa hade man tagit hand om Radiofolket från AGA/Sonab i Gävle, Magnetic i Solna, samt i fler våger hämtat årskullar från Polens universitet. Många var hängivna radioamatörer (förståss). Företaget hade egna säljare över större delen av jorden och vi hade vinstdelning som gav full utdelning nästan varje år. Det var kul att jobba här för det var generöst i goda tider.
Labben varierade under tiden för de olika systemstandarderna, NMT, TACS, AMP, D-AMP, GSM och ren radioutveckling av senaste snitt.
Grafisk identitet är viktigt nu för tiden.
Ericsson Radiosystem
Detta är gamla SRA som utvecklats på ett unikt sätt fram till mars 2002, i strid mot de högsta chefernas idéer då det mesta var vad man kallade “scunk works” vilket ledde till att mobiltelefoni blev en produkt. Och på den vägen är det med de mobiltelefonteknologier som vi idag känner.
Ericsson Sverige AB
I mars 2002 samlas “alla” Ericssöner i ett Sverigebolag. Verksamheten styrs dock via en Business Unit / Core Unit struktur, i vilken jag verkade i Core Unit Radio Network Design, CRND och senare BU´n för mobilsystemutveckling.
Ericsson Test Environment
ETE skapades för att förvalta alla Ericssons tillgångar i utvecklings och testlabben över hela världen. Det var finansiella och juridiska skäl som fick styra detta men i mina ögon var det en dålig lösning ur många andra aspekter och det insåg man väl till slut för man började backa tillbaka, dock inte hela vägen, och det visar sig på många sätt idag. Övergår med en transfer av de labb jag ansvarar för till ETE, och ETE tas senare tillbaks till Ericsson AB som en intern organisationsgren. Det är nog inte slut där heller då det skapar en konstig intern ordning med en kundrelation till ens närmaste kollegor.
Jobbet
På Ericsson anställs jag som ansvarig för ett utvecklingslabb för programutveckling till radiobasstationer. Arbetet inkluderar administration av utrustning och licenser, viss installation av verktyg i Unix miljö, support på olika dokumentverktyg, labb-arbete, skapande av interna webbsidor, ansvara för ett antal flyttar av avdelningens utvecklingslabb, mm.
Jag väljs in i SIF´s klubbstyrelse med tiden. Då detta går bra att kombinera med jobbet och jag ombeds ta mer uppdrag tar detta rätt mycket av min tid som förhandlare, styrelseledamot och till-lika kassör.
Tiden präglas först av ett abrupt teknik/systembyte från 1998 när NMT tvärdör och under stor del av tiden därefter fram till 2001. Ericsson startar ett stort kunskapslyft mot IP-tekniken och datalänkar till mobilerna. GSM börja etablera sig som en världsstandard och inte bara en europeisk sådan. Flera andra system som vi jobbar med somnar också in och Ericsson har många projekt igång som inte leder till marknaden. Jag börjar på först TACS (ett Engelskt system) med NMT stöd i ett “hörn”, sedan skapades en stor organisation som jobbade med ett projekt som inte nådde marknaden och lades därför ned. Jag gick då över till TDMA (en teknik som systemen i USA använde) och sedan GSM organisationen. Då genomleve vi även telekombubblans uppblåsning och explosion. Som fackligt aktiv gav de många erfarenheter.
Genom mitt fackliga uppdrag fick jag även en mycket vidare insikt i företagets ageranden inom andra organisationsområden än där jag själv jobbade vilket jag tyckte var mycket givande. Byte av bolag till EAB och ETE sker genom omstruktureringar.
Under åren blir min fackliga roll betydande i både klubbstyrelsen, SAM-organisationens styrelse, som MBL-förhandlare och företrädare för enskilda medlemmar. Även vissa uppdrag för och i Unionen Stockholm, bl.a som kongressombud för avdelningen under den tid då Sif och HTF bearbetar frågan om ett samgående. Så det hann bli 3 st kongresser och en 4:e hade det blivit om jag inte hade slutat på Ericsson. Mycket arbete skapas förståss även kring alla de neddragningar och omstruktureringar som skedde.
Geografi:
I linjerollen blir det inte så många resor, men till London blir det en gång. I den fackliga rollen besöker vi flertalet av Ericsons anläggningar i Sverige samt Peking i Kina, New Dehli och Chennai i Indien samt Warszawa i Polen.
Personer jag mötte
Väldigt många chefer från golvet till högsta nivån har det blivit under många år.